AVV: de democratische vakbond

Wat is een eerlijk pensioen?

Een eerlijk pensioen is een duurzaam, democratisch en direct pensioen.

Duurzaam pensioen:
Wij willen een duurzaam pensioen. Sterker nog, we vinden dat we daar récht op hebben. We willen niet door ons pensioenfonds gedwongen meebetalen aan nog meer co2 uitstoot. Je pensioen groen beleggen is 27x effectiever voor het verminderen van die uitstoot dan minder gaan vliegen of vlees eten.1 We willen ook geen pensioengeld verliezen door verminderende rendementen op fossiele beleggingen. Wij vinden dat ons salaris van de toekomst ook moet zorgen voor die toekomst. Wij willen daarom meebeslissen over de verduurzaming van de beleggingen van ABP.

Democratisch pensioen:
Wij vinden dat álle werknemers mee moeten kunnen beslissen over hun eigen pensioenzaken. Dat kan nu niet. Alleen gekozen leden van bepaalde vakbonden mogen aan de bestuurstafel zitten. En dat terwijl er nog maar weinig mensen lid zijn van een vakbond en dat aantal elk jaar verder daalt. De leden die er wel zijn, zijn niet representatief voor de gemiddelde werknemer. Bij AVV krijgt daarom iederéén de mogelijkheid om over hun arbeidsvoorwaarden te beslissen, in zoveel mogelijk sectoren, lid of geen lid. Wel zo eerlijk. Hier kan je meer vinden over hoe wij bij AVV elke werkende een stem geven.

Direct pensioen:
Wil je net zoals wij van AVV niet gedwongen worden om te beleggen in fossiele energie en dierenleed? Zorg dan dat je nu je stem laat horen. De komende jaren wordt namelijk een keuze gemaakt tussen twee premieovereenkomsten: de WVP of de NPC. Dat komt op het volgende neer: bij de WVP kun je als deelnemer kiezen waarin je je geld laat beleggen. Bij de NPC is dit niet mogelijk. AVV is de enige die vakbond die pleit voor de WVP. Zelf je duurzame beleggingen kiezen kun je dus met de WVP.

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel