AVV: de democratische vakbond

Onderhandelingen nieuwe cao Retail non-food

Fashion; Sport & LifestyleRetail non-foodSamenwerkende Winkels en KetensTuincentraVereniging van Grootwinkelbedrijven in TextielWonen

Binnenkort starten de onderhandelingen voor de cao Retail non-food. Dat worden geen ontspannen onderhandelingen: de coronacrisis heeft sommige delen hard geraakt, de pensioenpremies zijn verhoogd: er lijkt weinig ruimte te zijn voor loonsverhoging.

Grote delen van de sector Retail non-food zijn hard getroffen door de coronacrisis en -maatregelen. Met name in de mode, schoenen en sport kampen winkels met forse verliezen. De sector tuincentra heeft wel kunnen profiteren van het feit dat veel mensen thuis moeten blijven, omdat veel mensen in hun tuin aan de slag gingen. De sector wonen laat een wisselend beeld zien, met veel keuken- en meubelzaken die het nog relatief goed doen, maar in andere winkels gaat het slecht.

Onzekerheid

We merken dat ondernemers steeds weer behoorlijk schrikken van de coronamaatregelen. Niet alleen vanwege de extra kosten, en het extra personeel dat nodig is om de veiligheidsrisico’s in te dammen, maar ook de kans op een derde of zelfs vierde golf. De onzekerheid maakt huiverig. Bovendien is het risico op regionale lockdowns nog niet uit de lucht. Een paar weken geleden wilde werkgeversorganisatie INretail de cao openbreken, vervolgens toch weer niet en hoorden we zelfs geluiden dat er voorlopig helemaal geen cao zou komen. Dit rommelige proces tekent de onzekerheid.

Uitnodiging onderhandelingen

We hebben maandagavond 9 november toch een uitnodiging gekregen voor cao-overleg met INretail. INretail schrijft:Deze cao zou in de ogen van werkgeverspartijen het karakter van een crisis-cao moeten hebben en om die reden slechts een klein aantal wijzigingen moeten kennen ten opzichte van de huidige cao. Gelet op de continuïteit van de cao, het belang ervan voor werkgevers én medewerkers, de economische realiteit van nu en het zo snel als mogelijk in 2021 algemeen verbindend willen laten verklaren van de cao zijn werkgevers voorstander van een kort onderhandelingsproces, dat zich niet leent voor het indienen van uitgebreide voorstellenbrieven.’

Als bonden hebben we besloten deze uitnodiging te accepteren en op korte termijn het overleg aan te gaan.

Ingrijpende maatregelen door Pensioenfonds Detailhandel

Afgelopen week kwam daarbij het nieuws dat het Bedrijfstakpensioenfonds Detailhandel ingrijpende maatregelen heeft genomen. Enerzijds gaat de jaarlijkse pensioenopbouw fors omlaag, van 1,56% naar 1,41%. Dat betekent dus een verlaging van 10% van wat je opbouwt aan ‘het uitgestelde loon’. De prijs voor dat verlaagde pensioen gaat daarentegen fors omhoog, van 22,5% naar 24,75%. De werknemersbijdrage gaat een klein beetje omhoog, van 5,7% naar 6,075% terwijl het werkgeversdeel dus omhooggaat van 16,8% naar 18,675%. Dat is dus bijna 2%-punt hoger.

De premieverhoging moet uit de loonruimte komen: dat betekent dat er weinig ruimte is voor loonsverhoging. Het pensioenfonds kiest er dus voor om werknemers en werkgevers de pijn te laten delen – de genomen maatregelen raken de gepensioneerden niet.

11 november 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel