AVV: de democratische vakbond

Voortgang onderhandelingen zelfstandige klinieken

Zelfstandige Klinieken

We zijn sinds eind oktober in onderhandeling met ZKN voor een nieuwe cao voor de zelfstandige klinieken. De onderhandelingen verlopen redelijk voorspoedig, zeker in vergelijking met sommige andere zorgsectoren. Op het moment van schrijven is er uitzicht op een akkoord maar we zijn er nog niet.

Daarnaast gebeurt er natuurlijk veel in deze sector vanwege de coronacrisis. Hoewel de acute zorg weliswaar bij de ziekenhuizen ligt, heeft de coronacrisis toch grote impact op de werkwijze bij klinieken. Dat komt doordat de NVZ, de werkgeversorganisatie van ziekenhuizen, het liefst zou zien dat klinieken hun personeel uitlenen aan ziekenhuizen om daar de personeelstekorten aan te vullen.
Op het eerste gezicht natuurlijk een begrijpelijke wens. Maar veel werknemers uit de klinieken die dat bij een van de pandemiegolven gedaan hebben, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Ze moesten vaak lang wachten tot ze werden opgeroepen, of ze werden helemaal niet opgeroepen, of ze werden wel opgeroepen maar mochten vervolgens de vervelende klusjes doen etc. En degenen die wel vaak werden opgeroepen kregen vaak niet de coronabonus van het ziekenhuis die hun ziekenhuis-collega’s wel kregen. Kortom, weinig animo bij werknemers om daar nogmaals aan mee te doen.
En ook vanuit ZKN klinkt een ander geluid, namelijk: schuif zo veel mogelijk planbare (en uitgestelde) zorg door naar de klinieken. Dat was immers ooit de bedoeling van de hervorming van de medisch specialistische zorg: dat de zorg daar geleverd zou worden waar de patiënt het beste en snelste geholpen kan worden.  

09 december 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel