AVV: de democratische vakbond

Stem over de nieuwe cao van Retail Non-food

Retail non-food

STEM over je CAO!

AVV heeft samen met andere vakbonden afspraken gemaakt voor de cao Retail Non-Food met werkgeversorganisatie INretail. Je kunt hier stemmen over de afspraken. Lees hieronder het voorstel voor je nieuwe cao en hoe je kan stemmen.

Wil je direct stemmen: dat kan door je hieronder te registreren.

Registreren om te stemmen

• 1. Registreer jezelf in het cao-panel
  • 2. Gebruik je emailadres
  • 3. Daarna ontvang je een sms met een unieke code
  • 4. Na het invullen van de code word je naar de stemomgeving bij Labyrinth geleid: daar kan je stemmen

LET OP: vul bij het registreren bij de vraag werkgever: de naam je werkgever in, en bij Sector: Retail Non Food (Tip: typ in het invulvak Retail in en je hebt meteen de juiste sector, scroll vervolgens naar Retail Non Food). Maak dan vervolgens een keuze welke branche op jou van toepassing is. Bijvoorbeeld werk je bij een meubelzaak dan kies je Retail Non Food: woonwinkels).

Voordat je gaat stemmen, adviseren we je om de informatie op deze pagina goed te bekijken, zodat je weet of je voor of tegen de gemaakte afspraken bent.

Deze stemming is alléén toegestaan voor werknemers die in de sector Retail Non-Food werken.

Wat staat er in de nieuwe cao?

Loon en looptijd

De belangrijkste punten hieruit zijn de looptijd van een half jaar en de loonsverhoging van 4,36% op 1 juli voor degenen die minder verdienen dan het (oude) schaalmaximum. De loonsverhoging van 4,36% is opgebouwd uit twee componenten. Ten eerste de ‘reguliere’ verhoging van het Wettelijke Minimum Loon (WML) per 1 juli van 1,81%. Ten tweede hebben werkgevers het voorstel van AVV overgenomen om alvast 2,5% van de verwachte verhoging van het WML naar voren te halen.

Bovenschaligen

Deze keer zit er ook iets substantieels in voor de (meeste) bovenschaligen. Degenen die meer verdienen dan het schaalmaximum verhoogd met 1,81% maar niet meer dan €4.000 bruto per maand, krijgen een eenmalige uitkering van 2,5% over zes maal hun maandsalaris van juli. (Ben je bovenschalig en verdien je minder dan het schaalmaximum verhoogd met 1,81% dan ga je mee met de reguliere verhoging tot aan het nieuwe schaalmaximum.)

Deze eenmalige is bedoeld voor de bovenschaligen die geen verhoging hebben gehad. Je werkgever mag deze eenmalige uitkering wel verrekenen met in 2022 gegeven verhogingen, bonussen of provisies.

Daarnaast hebben we met INretail afgesproken dat we een loononderzoek doen in de sector gericht op de vraag in hoeverre de knip wordt toegepast en of de beloning in de sector die knip noodzakelijke maakt. Dat onderzoek doen we snel na de zomer, zodat we de resultaten mee kunnen nemen bij de volgende cao. Wij hopen dan de knip eraf te halen.

Werk-privé balans

Ook voor het verbeteren van de werk-privé balans hebben we een aantal afspraken gemaakt:

• Werknemers mogen weigeren gebroken diensten te draaien.
  • Winkelmedewerkers kunnen niet verplicht worden meer dan twee avonden per week te werken, behalve in de maand december.
  • Werknemers die thuiswerken krijgen een thuiswerkvergoeding van €2 netto per dag.
  • Werknemers die op verzoek van hun werkgever BHV-er zijn, krijgen hiervoor €75 bruto per jaar bij het halen of verlengen van het certificaat.
  • Bij een ontstane vacature zal je werkgever eerst vragen aan reeds in dienst zijnde werknemers of zij de vrijgekomen uren in willen vullen.
  • In 2022 doen sociale partners onderzoek naar aanpassing van de bandbreedte van 35% bij flexibel thuiswerken.

AVV erg positief

Wij zijn erg blij met dit resultaat. We hebben heel wat uit de AVV inzetbrief kunnen realiseren, en dat bij een cao met zo’n korte looptijd. De andere punten komen dan in het najaar terug als we weer om tafel gaan voor de volgende cao. De loonsverhoging van 4,36% voor een half jaar mag er wezen, en ook meteen op 1 juli. Bovendien zit er voor de meeste bovenschaligen ook iets in het vat, al is het niet waar we op ingezet hadden. Maar het is wel substantieel, en daarnaast gaan we gezamenlijk een onderzoek doen naar de feitelijke salarissen om te bezien of die knip wel nodig is.

Benieuwd naar de exacte tekst? Klik dan hier. (de tekst gaat verder onder de afbeelding)

Jij beslist: ben je voor, tegen of neutraal? Ga hoe dan ook stemmen! Zonde om dit resultaat te laten lopen.

Als werknemer mag je nu stemmen over dit onderhandelingsresultaat. De stemming opent op dinsdag 14 juni .Je kan tot en met vrijdag 24 juni twaalf uur 's middags stemmen.

Je kunt voor, tegen of neutraal stemmen.

AVV tekent de nieuwe cao alleen als de meerderheid van de voor- en tegenstemmers vóór stemt.

Onafhankelijk onderzoeksbureau voert de stemming uit

AVV laat deze stemming uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Labyrinth.

De stemming is anoniem voor AVV, maar niet voor Labyrinth. Labyrinth gebruikt de gegevens om te controleren op stemfraude. Lees hier de huisregels voor het stemmen. Er zijn geen kosten of verplichtingen verbonden aan het cao-panel. Je gegevens worden door AVV alleen gebruikt om jouw mening te vragen over onderwerpen rond het onderhandelingsresultaat

Registreren om te stemmen

Vragen?

Heb je een vraag over de voorstellen, of waar je op moet letten?  Mail dan je vraag naar AVV. We doen ons best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden

Mail ons ook als het niet lukt om te stemmen. Dan kunnen we snel naar de oorzaak van het probleem zoeken en de oplossing geven.

Wil je weten hoe AVV werkt?

Vragen over de stemming bij AVV? Bekijk hier of je antwoord bij de veelgestelde vragen en antwoorden over stemmen bij AVV staat. Je kunt ook de animatie kijken over de achterbanraadpleging bij AVV. Weliswaar voor een andere sector, maar de werkwijze van AVV is hetzelfde.

De cao Retail Non-Food is een raam-cao. In de onderstaande animatie leggen we uit hoe dat werkt.

16 juni 2022