Het regeerakkoord van het kabinet Rutte III bevat lichtpuntjes volgens AVV, en een doorbraak als het gaat om pensioenen. Voor een echt fundamentele visie op de arbeidsmarkt moet het nieuwe kabinet breder kijken dan de huidige polder.

Net als AVV wil deze, toch redelijk rechtse regering het gapende gat tussen vast en flex verkleinen. Dat doet ze met een aantal maatregelen, die echter nog wel wat magertjes zijn. Ons idee om flex echt duurder te maken door hogere ontslagvergoedingen voor flexwerkers toe te kennen is helaas niet overgenomen. Vaste contracten worden wel iets goedkoper doordat er minder ww-premie moet worden betaald, maar wij denken niet dat de kostenverschillen substantieel worden verkleind.

Datzelfde geldt voor zzp'ers. Net als het kabinet vindt AVV dat je zzp'er moet worden als dat bij je past, en dat de keuze om als zelfstandige te werken niet fiscaal gedreven moet zijn. Het voorstel om schijnconstructies aan de onderkant aan te pakken vinden we goed. Er komt ook geld bij voor handhaving, ook dat is waarschijnlijk goed besteed geld. Het kabinet wil oneigenlijk gebruik van payrollconstructies verbieden. Dat juichen we toe. We hebben zelf al een voorstel gedaan voor een eenvoudige wetwijziging.

Vragen over visie over fiscaliteit

Al met al stapjes in een goede richting, maar niet fundamenteel. Sowieso ontbreekt een visie op de toekomst van de arbeidsmarkt, die wel nodig is gezien de robotisering, automatisering en de hypermarktwerking van de gig-economy.

Fiscaal worden keuzes gemaakt waar wij de logica of samenhang niet van zien. Minder winst- en dividendbelasting voor grote ondernemingen en hogere BTW op groente en fruit, wij vragen ons af hoe dit kabinet de gewone en normale Nederlander dit gaat uitleggen. We kijken met spanning naar de uitleg van het kabinet.

Doorbraak in pensioenen

En, maar, dus, toch - dan zuchten we echt even van opluchting- dit kabinet wil wel de pensioenen moderniseren. Individuele potjes, wel samen lang leven risico delen, doorsneepremie afschaffen: dat lijkt heel veel op wat wij al jaren roepen. Beter voor iedereen, al zal de overgang nog best wat voeten in de aarde hebben en hier en daar wat pijn doen. Dit is echt een gewaagd en zeer nodig voornemen.

De grote vraag is echter of het voornemen ook zal worden uitgevoerd, het kabinet wil immers alles in nauw overleg met de sociale partners doen. Ook spreekt het kabinet vaak van maatwerk. We hopen dat die wens voor maatwerk betekent dat met polder ook de nieuwe en kleinere vakbonden mee worden bedoeld, maar ook de beroepsverenigingen van zzp'ers. Als er alleen wordt gepraat met ‘the usual suspects’ is er een grote kans dat echte verbeteringen worden gemist, en dat er geen draagvlak is voor de veranderingen. Wij denken graag mee.

11 oktober 2017