De facebook-actiegroep PO In Actie wordt een nieuwe vakbond, voor en door leraren uit het primair onderwijs. AVV vindt dat een logische en terechte stap. De bestaande vakbonden hebben het de afgelopen jaren laten gebeuren dat docenten uit het PO veel minder verdienen dan in andere sectoren in het onderwijs, en dat de werkdruk opliep.

Jan van de Ven & Thijs Roovers van PO in Actie besloten dat ze met een eigen vakbond het beste aan de cao-tafel konden zitten, om zo invloed e hebben over hoe het extra geld terecht komt bij de leraren. AVV sprak met hen voor ze de knoop doorhakten, en heeft wat advies gegeven over hoe je het kan aanpakken. We zijn heel blij dat ook de nieuwe vakbond het draagvlakmodel van AVV gaat gebruiken: iedereen mag meestemmen over de cao, ook als je geen lid bent van een vakbond.

Wel is het belangrijk dat zo veel mogelijk leraren lid worden van PO in Actie en een euro per maand lidmaatschapsgeld betalen, zodat Van de Ven en Roovers zichzelf voor een dag in de week kunnen vrijspelen om de onderhandelingen te doen.

Wij vinden het ook erg tof dat ze daarnaast voor de klas blijven staan. Betere cao-onderhandelaars voor het onderwijs kan je niet hebben…

 

 

29 december 2017