Moeten werknemers zelf kunnen bepalen wanneer ze een erkende, en dus doorbetaalde feestdag willen? Als het aan AVV ligt beslis je daar zelf over. 

Je hebt het spotje misschien wel gezien, de reclame 'Carnavalvrij' van een bierbrouwer uit het zuiden van het land. Sjefke Vaeren, een blonde versie van Che Guevara, zweept de carnavalvierders op voor een petitie om van de twee dagen Carnaval een officiële feestdag te maken. 

Wij van AVV moeten om allerlei redenen om deze reclame grinniken, ook vanwege de aangrijpend lieve revolutionaire methode van een petitie. Iets afdwingen ging vroeger toch heel wat gewelddadiger. 

Erkende feestdagen
Het is nu zo dat de overheid de erkende feestdagen vaststelt: eerste Kerstdag, tweede, nieuwjaarsdagen, Pasen, Pinksteren. Iedereen is in principe vrij op die dag en werknemers krijgen doorbetaald op deze extra vrije dagen. Tenzij ze met hun werkgever afspraken hebben gemaakt om die dag te werken. Bijvoorbeeld als schoonmaker op Nieuwjaarsdag, in de keuken in het restaurant op eerste Kerstdag, in de woonwinkel op Tweede Paasdag.

Maar wat nou als je op een andere dag niet wil werken, maar wel doorbetaald wil worden, omdat het voor jou een feestdag is? Je trouwdag, Chanoeka, Suikerfeest, Halloween? En Kerst je niets zegt, of Tweede Pinksterdag? Zou je dan het recht moeten hebben om zelf een paar erkende feestdagen aan te wijzen? Nu moet je immers een vakantiedag inruilen voor de dagen dat je persé vrij wilt. 

Samen met z'n allen carnaval?
De petitie Carnavalvrij is natuurlijk een stunt. De eis is ook raar, vinden zelfs Brabantse Tweede Kamerleden. Waarom zou heel Nederland vrij moeten krijgen terwijl Carnaval door vooral Limburgers en Brabanders wordt gevierd? Het zou slimmer zijn als ze die petitie anders insteken: het recht voor Carnavallers om twee dagen erkende feestdagen in te wisselen voor twee dagen Carnaval. 

Een bezwaar van het vrijgeven van erkende feestdagen kan zijn dat we dan niets meer gezamenlijk vieren. Stel dat we niet meer met z'n allen vrij zijn met Kerst? Nog een extra kwestie in de discussie over de Nederlandse identiteit…

Bepaal zelf wat er in je CAO staat
Bij AVV vinden we dat je als werknemer meer mogelijkheden moet hebben om zelf te bepalen wanneer je wel en niet wilt werken. Dat kan dus ook betekenen dat werknemers in een bedrijf of sector in meerderheid zelf wil bepalen wat een erkende feestdag voor hen is. 

Wij vinden dat iedereen, ook niet-leden van vakbonden mogen meepraten en meebeslissen over de CAO. Als dan een meerderheid van de werknemers voor het zelf aanwijzen van vrije dagen is, kan dat geregeld worden. 

Als je hier een mening over hebt, meld je dan aan bij ons CAO Panel (gratis) of mail ons je idee (info@avv.nu

01 februari 2018