Afgelopen maandag zijn de gesprekken gestart over een nieuwe cao voor de zelfstandige klinieken. AVV treedt in die onderhandelingen aan met een team van twee AVV bestuurders en vier leden uit het MZ-platform. Met deze vier leden zijn de ondernemingsraden van Equipe, Bergman, Viasana en Mauritsklinieken vertegenwoordigd.

de tekst gaat verder onder de afbeelding

AVV zet in op een stevige stijging om de lonen marktconform te maken: 4% op 1 januari 2019 en 4% op 1 januari 2020, bij een looptijd van twee jaar. De lonen bij de omliggende cao’s zijn namelijk sterker gestegen dan die in de (eerder afgesloten) cao ZKN, waardoor een achterstand is ontstaan van 2 à 2,5% ten opzichte van de dichstbijgelegen cao’s. Die achterstand moet ingelopen worden.

De andere punten in de inzet hebben meer te maken met het anders organiseren van werk om een aantal zaken aan te pakken: de hoge werkdruk, het opgelopen ziekteverzuim, het stimuleren van opleidingen, duurzame inzetbaarheid van werknemers etc.

De inzetbrief van ZKN was teleurstellend. ZKN biedt geen enkele loonsverhoging. Tijdens het uitwisselen en toelichten van de inzetbrieven gaf ZKN aan ‘serieus te luisteren’ naar onze inzet, maar ondanks herhaald aandringen weigerde ZKN aan te geven aan welke loonsverhoging ze dacht.

Voor het vervolg hebben we afgesproken dat we over twee weken één gezamenlijke workshop houden om de meer organisatorische onderwerpen te bespreken, en over vier weken een vervolg gesprek. Wij hebben aangegeven dat we ervan uitgaan dat ZKN dan wel met een loonbod komt, en wel met een serieus loonbod. Mocht ZKN dan nog steeds geen serieuze loonsverhoging kunnen noemen, dan beraden wij ons in overleg met het MZ-platform op het vervolg van dit traject.

Lees hier onze inzet.

Lees hier de inzet van werkgevers. 

02 oktober 2018