De kringloopbedrijven die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven (BKN) gaan zich aansluiten bij de cao Retail non-food. Sinds 2011 hebben de kringloopbedrijven al geen cao meer en de werkgevers hebben besloten dat het tijd is om de arbeidsvoorwaarden te moderniseren door aan te sluiten bij de grote cao.

Invaren: puzzelen en onderhandelen
Dat gaat niet vanzelf. Er moet goed vergeleken worden wat de medewerkers van de kringloopbedrijven nu aan arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten hebben, en wat het verschil is met de cao Retail non-food. Omdat de kringloopbedrijven zo bijzonder zijn - sociaal ondernemerschap, plaatsing van veel verschillende doelgroepen, circulaire ondernemingen - moet er recht gedaan worden aan de andere omstandigheden bij de kringloopbedrijven. Er komt een aparte module aan de grote cao waar de bijzonderheden voor de kringloopbedrijven staan. 

Draagvlak: iedere werknemer kan stemmen
AVV bepaalt met de werknemers hoe het proces gaat en wat er in de module moet komen te staan, AVV onderhandelt namens de werknemers met de werkgevers. Dat gebeurt weer volgens het draagvlakmodel: iedere werknemer, ongeacht of zij of hij lid is van een vakbond mag meestemmen. Lees hier meer over het proces. 

07 februari 2019