Toeristenparadijs Europa
In het boek Grand Hotel Europa schetst Ilja Leonard Pfeiffer een ontnuchterend beeld over Europa. Prachtig, al die oude gebouwen, kunst en tradities, maar dat betekent concreet dat Europa zich alleen nog maar hoeft te bekommeren om het behoud daarvan. De voornaamste bron van inkomsten zullen komen van de toeristen van buiten Europa die dat moois twee weken per jaar komen bewonderen. Om vervolgens thuis weer veel geld te verdienen met de nieuwste technologie.

                                                                                                                                                                                                                     de tekst gaat door onder de afbeelding

Je zou kunnen zeggen dat Pfeiffer het verlangen van Thierry Baudet naar die glorieuze negentiende eeuw uitspelt in z'n consequenties: er zal alleen nog maar werk voor conservatoren, kunsthistorici en horecapersoneel zijn.

Er blijft natuurlijk werk in de zorg, het onderwijs, politie, defensie, de bouw: alles wat niet geautomatiseerd kan worden. Wij verdienen ons geld ook in de hightechsector en lopen voorop met moderne landbouw. Maar het klopt wel dat we op onze zaak moeten letten. De zakelijke dienstverlening, in bijvoorbeeld banken, verzekeringsmaatschappijen of boekhoudkantoren zal te maken krijgen met verdergaande automatisering. Afgelopen jaren zijn veel mensen ontslagen bij banken, de bank is een app geworden.

Tegelijkertijd is er een groot tekort aan programmeurs: die mensen die de banen van anderen automatiseren. Het heeft waarschijnlijk niet zoveel zin om dat tegen te willen houden, in de meeste Aziatische landen staan miljoenen jonge mensen klaar om te programmeren. Bij AVV hebben we dan liever dat we zelf de algoritmes maken die de machines leren wat ze moeten doen. En natuurlijk blijft er nog genoeg werk over dat beter door mensen kan worden gedaan. Kijk maar eens op deze lijst die UWV vorig jaar samenstelde.

Als we zinvol en leuk werk willen blijven doen, en even productief willen zijn als onze Aziatische collega's, dan moeten we nieuwsgierig blijven en willen blijven leren. Daarom is het zo cruciaal dat er in cao's voldoende geld en tijd wordt gereserveerd om bij te leren, continu. Of je nu 25 of 65 bent. Je kunt natuurlijk ook voor Baudets ideale tijdperk kiezen, dan zit je goed als je al in de horeca of kunst werkt.

Mei Li Vos
05 april 2019