AVV: de democratische vakbond

Hoe zit het met je werkrooster?

Onze helpdesk beantwoordt vragen van iedereen die onder een cao valt waarbij AVV betrokken is. Je hoeft geen lid te zijn van onze vakbond om toch advies te krijgen over een cao die wij hebben afgesloten.
Elke week, maar zeker nu door de corona-maatregelen, mailen of bellen werknemers ons met vragen. We zien de afgelopen weken dat sommige werkgevers misbruik maken van de situatie. Ze zetten medewerkers onder druk om dingen te accepteren die ze niet hoeven te accepteren.

Werkrooster tijdens Corona

Werkgevers roosteren bijvoorbeeld jou op tijden dat jij niet kan werken. Of ze roosteren je in zonder eindtijd, zodat niet duidelijk is hoe lang je werkdag hoort te zijn. Als het rustiger is, wordt je naar huis gestuurd zonder de rest van de dag betaald te krijgen. Als werknemer vraag je jezelf misschien af of dat allemaal wel is toegestaan.

Wat zegt de cao?

Volgens de cao geeft een werkrooster aan op welke tijdstippen je met je werkzaamheden begint, wanneer je pauze hebt, en wanneer je werk eindigt. Het is dus niet toegestaan om een rooster te hebben met een open eindtijd. Dit gaat tegen de cao in!
Ook staat in de cao dat jouw leidinggevende bij het rooster zoveel mogelijk rekening moet houden met jouw wensen. Het is dus niet zo dat de werkgever alles bepaalt! Je wensen moeten wel iets zijn waar jouw werkgever in redelijkheid aan kan voldoen.

Samen ons niet gek laten maken

Als je niet zeker bent of iets wel mag, als je wilt weten wat je rechten zijn of als je gewoon advies nodig hebt over hoe je iets moet aanpakken: mail of bel onze helpdesk. De leus in deze tijd is dat we het samen moeten doen. Het voelt niet erg 'samen' als je tegenover je manager staat. Maar laat je niet gek maken, je bent niet alleen. Samen met je collega's en je vakbond sta je sterker in het gesprek met je werkgever.

15 mei 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel