AVV: de democratische vakbond

Tweede steunpakket. Begrijpelijk maar gemiste kans op vernieuwing

Het tweede steunpakket voor bedrijven in coronatijd is begrijpelijk en welkom voor werkgevers en werknemers in nood, maar het kabinet mist een kans om na corona de arbeidsmarkt te vernieuwen. 

Het kabinet heeft het steunpakket voor bedrijven om de lonen door te betalen verlengd met een aantal aanpassingen. De meest in het oog springende aanpassing is dat bedrijven die werknemers moeten ontslaan nu wel gebruik kunnen maken van het steunpakket. Dat kon niet  in het eerste steunpakket (NOW1), althans, het kon wel, maar daar stond een stevige boete op, die nu vervalt. Overigens geldt dan bij ontslag nog steeds de normale ontslagbescherming voor vaste contracten.  

Na corona veel verandering
Het kabinet vindt dat de economie zich moet kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie, en dat daarbij de ontslagboete in de weg stond. Wij denken ook dat de economie er na corona anders uitziet, en er veel gaat veranderen op de arbeidsmarkt. Er gaan hopelijk meer mensen voor het onderwijs en de zorg kiezen. We gaan misschien meer dingen zelf maken, zodat de maakindustrie weer groter wordt in Nederland. Dat betekent wel dat veel mensen die nu hun baan  kwijt raken zich moeten omscholen.   

Niet helpen omscholen? Boete!
Wat we dus als AVV een gemiste kans vinden, is dat er niet vol wordt ingezet op omscholen. Houd die boete overeind voor bedrijven die wel mensen ontslaan maar er niet alles aan doen om ze kansen te geven op een nieuwe baan in sectoren waar voldoende werk is.  

21 mei 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel