AVV: de democratische vakbond

Het haasje of hetzelfde schuitje

Waar kijken we over een jaar op terug? Wij denken dat we dan kijken naar bergen mondkapjes, een rollercoaster van maatregelen, en de smeulende puinhopen van de flexibele arbeidsmarkt.

Je kan het de overheid niet verwijten dat ze fouten maakte bij het beteugelen van de corona-crisis. Het was inderdaad 50% zicht, maar 100% noodzaak om te handelen. We weten nog steeds niet precies hoe het virus zich verspreidt en wie er flink ziek van worden. We hebben nog steeds geen medicijn en geen vaccin.

Flex-harmonica
Maar iets anders wisten we wel. Dat de mensen met flexibele arbeidscontracten en zzp’ers de klappen van de economische crisis zouden opvangen. Net zoals ze dat tijdens de financiële crisis van 2008 ook hebben gedaan. Dat is namelijk het makkelijkst, de harmonica van de economie indrukken door de flexwerkers te laten gaan.

Hooivorken
Kost geen cent, geen moeite, zo gepiept: contracten niet verlengen, opdrachten niet geven, oproepkrachten niet oproepen. Dat al die mensen niet woedend met hooivorken hun voormalige werkgever, opdrachtgever of de overheid hebben belaagd is eigenlijk een wonder. Ze doen het niet omdat ze over een paar maanden weer bij diezelfde werkgever of opdrachtgever moeten werken.

Diep gat
Hoe hebben we deze totale ongelijkheid ooit kunnen laten ontstaan? Waarom accepteren we dat mensen met onzeker werk op elk moment in een diep gat kunnen vallen? Waarom hebben mensen met onzeker werk niet recht op meer loon en vettere sociale zekerheid dan mensen met zekerheid? Waarom is deze hele slechte deal ooit ontstaan?
Wij snappen best dat werkgevers niet altijd evenveel werk hebben voor iedereen. Maar wij snappen niet dat de polder, de politiek al die jaren niet in staat is gebleken om de flexibele schil op de arbeidsmarkt meer sociale zekerheid te geven. Het is immers niet zo erg om even geen werk te hebben als je tussen werk of klussen hetzelfde inkomen hebt vanwege 100% overbruggingsuitkering.

Zelfde schuitje
Zullen we met zijn allen na de coronacrisis dit probleem het eerst oplossen? 100% overbruggingsuitkering voor flexwerkers. En zzp’ers minimaal 150% betalen als ze hetzelfde werk doen als werknemers, zodat ze zelf een buffer voor pech kunnen aanleggen. Dan zijn bij een volgende crisis niet meer dezelfde mensen het haasje. Dan gaan we met zijn allen in hetzelfde schuitje zitten.  

13 juni 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel