AVV: de democratische vakbond

Ga je nog op vakantie? Check de corona-adviezen

Door de opleving van het corona-virus zijn er nieuwe regels waar je mee rekening moet houden als je nog op vakantie gaat. Lees hieronder hoe het zit.

Het einde van de zomer komt in zicht. Veel Nederlanders bleven in Nederland tijdens hun vakantie, anderen gingen toch de grenzen over. Corona bleef ondertussen het nieuws binnen en buiten onze landsgrenzen bepalen: een toenemend aantal besmettingen zorgde voor regionale lock-downs en sommige vakantiegangers zagen zich bij aankomst op hun vakantieadres zelfs geconfronteerd met een plotselinge code oranje.

Wij kregen hier vragen over van jullie: wat kan en mag je wel of niet doen, wat zijn de regels en je rechten? Hoewel voor de meesten van ons de vakantie al voorbij is, willen we onze antwoorden toch graag met jullie delen. Onderstaande adviezen zijn gebaseerd op de regels van augustus 2020. Ga je (weer) op vakantie? Check dan altijd goed welke regels er op dat moment gelden, en vraag ons bij twijfel om advies.

Vooropgesteld: je werkgever kan je niet dwingen om thuis of in Nederland te blijven tijdens je vakantie. Je mag zelf bepalen in welk land je je vakantie gaat vieren. Onderstaand een overzicht van de regels en je rechten.

Mag je op vakantie naar een ‘geel’ land en wat zijn de eventuele gevolgen?

Op vakantie naar een geel land mag. Je hoeft niet in quarantaine na thuiskomst en mag direct weer aan het werk. Als je tijdens of na je vakantie ziek wordt, kun je je ziekmelden volgens de normale procedure. Je opgenomen vakantiedagen worden dan omgezet naar ziektedagen. Je wordt doorbetaald en de bedrijfsarts beoordeelt je mate van arbeidsongeschiktheid.

Mag je op vakantie naar een ‘oranje’ land en wat zijn de eventuele gevolgen?

Vakantie naar oranje landen mag niet maar je werkgever kan het niet verbieden. Na thuiskomst moet je twee weken in quarantaine. Als je kunt thuiswerken dan zijn er geen gevolgen en krijg je gewoon doorbetaald. Kun je niet thuiswerken dan behoud je het recht op loon, tenzij je werkgever bewijst dat het risico van het niet werken voor rekening van jou moet komen. Daarvoor moet je werkgever je in ieder geval voorafgaand aan je vakantie hebben gewaarschuwd. Bijvoorbeeld, als je werkt in de zorg als ouderenverpleegkundige: als je werkgever van te voren duidelijk maakt dat je bij terugkomst niet kan werken in verband met het besmettingsrisico dan zijn de consequenties toch vor jou als werknemer.

Tot zover zijn de regels en je rechten vrij duidelijk. Maar wat als de situatie opeens anders wordt terwijl je al op je vakantieadres bent? Wat zijn de regels en je rechten dan? Ook hier werden deze zomer vragen over gesteld.

Van code geel naar code oranje tijdens je vakantie

Mallorca in Spanje werd bijvoorbeeld vrij plotseling een code oranje waardoor deze vakantiegangers twee weken in verplichte quarantaine moesten na thuiskomst. Hoe doe je dat dan met je werk? En wat als je ziek wordt? Ook in deze situatie geldt: als tijdens je vakantie de code van geel naar oranje gaat, heb je recht op doorbetaling van je loon ook als je niet in staat bent om thuis te werken. En als je tijdens of na je vakantie ziek wordt, kun je je ziekmelden volgens de normale ziekmeldingsprocedure. Je wordt doorbetaald en de bedrijfsarts beoordeelt je mate van arbeidsongeschiktheid.

Door een lockdown kan je niet naar huis

In Spanje werden regionale lockdowns ingevoerd waardoor mensen niet meer naar huis konden komen. Wat zijn dan de regels en je rechten? Je loon wordt doorbetaald, ook als je niet vanuit je vakantieadres kunt ‘thuis’werken. Ook hier is de wettelijke hoofdregel dat het loon wordt doorbetaald het uitgangspunt. Wil je werkgever dit niet omdat je in een vakantieland bent waarvoor een code oranje geldt? De werkgever moet dan aantonen dat het risico van het niet werken voor rekening van jou moet komen. Daarvoor moet je werkgever je in ieder geval voorafgaand aan je vakantie voor hebben gewaarschuwd. Ook is van belang hoe lang er al een oranje reisadvies is en wat de ontwikkelingen waren voorafgaand aan de lockdown (plotseling, of aan zien komen).

Zoals je kunt lezen, zijn je rechten vrij duidelijk. Je werkgever zal vaak het loon gewoon door moeten betalen, conform de wettelijke regeling. Als hij dat niet wil, dan zal hij moeten bewijzen dat het risico van het niet werken voor rekening van jou als werknemer moet komen en je hiervoor vooraf gewaarschuwd moeten hebben.

In deze pdf staat alles nog een keer op een rij. 

17 augustus 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel