AVV: de democratische vakbond

We zijn die fossiele investeringen zat, ABP: het duurt te lang!

Op vrijdag 25 juni organiseerde Fossielvrij Nederland een demonstratie tegen pensioenfonds ABP omdat ze hevig in fossiele bedrijven investeren. Ambtenaren, docenten en andere overheidswerkers zitten verplicht bij dit pensioenfonds en willen niet meer dat hun pensioengeld wordt geïnvesteerd in de klimaatcrisis. 

Het duurt te lang 

Al sinds 2014 wordt ABP aangespoord door petities, open brieven en acties om hun belangen in de fossiele industrie af te bouwen. Het pensioenfonds doet hier echter niets wezenlijks mee. ABP heeft de afgelopen maanden de aandelen in Shell verdubbeld en lijkt geen enkele intentie te hebben om een andere, milieuvriendelijkere koers te varen. Mensen slikken deze loze woorden niet meer. Het duurt te lang voordat we verandering zien en Fossielvrij Nederland heeft daarom een demonstratie tegen ABP georganiseerd om het pensioenfonds aan te sporen om niet meer in fossiele brandstoffen te investeren. Bij AVV steunen we dit initiatief volledig omdat de investeringen van het pensioenfonds, het klimaat en de toekomst van de aarde ons aan het hart gaat. 

Samen met Fossielvrij Nederland, andere klimaatorganisaties zoals Extinction Rebellion en ambtenaren, docenten en jongeren, kwamen we vrijdag samen voor de kantoren van ABP om hen te laten weten dat we het nu echt zat zijn. De klimaatcrisis is hier en we willen nu verandering zien. ABP reageerde met een spreker met statements als ‘het is onze stip op de horizon om hier verandering in te brengen’ en ‘we horen jullie en we vinden ook dat het beter kan’. In de praktijk beloofde ABP niets concreets en het is de verwachting dat we vanuit ABP niet de veranderingen gaan zien die zo dringend nodig zijn. 

Woorden en daden

ABP heeft meer dan 350 miljard euro belegd vermogen en is daarmee het grootste pensioenfonds van Nederland en het op twee na grootste ter wereld. Ze lijden echter net als zo veel miljoenenbedrijven aan een kortzichtige blik en geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid. De wetenschap blijft uitwijzen hoe erbarmelijk het gesteld is met het klimaat en in welk rap tempo we de komende jaren nog verder negatieve effecten gaan ervaren van de klimaatcrisis. Maar tenzij het gedwongen wordt, doet ABP hier helemaal niets mee. Wat kunnen we dan doen? De docenten, ambtenaren en anderen die verplicht bij het pensioenfonds zitten, kunnen niet zomaar overstappen omdat ze ontevreden zijn over de investeringen. Fossielvrij Nederland kondigde daarom vrijdag aan dat zij een rechtszaak gaan beginnen tegen het pensioenfonds. Gesterkt door de uitspraak die recentelijk gedaan werd in de zaak Greenpeace tegen Shell, en Urgenda tegen de Nederlandse staat die de uitstoot van C02 verder moet terugdringen, willen Fossielvrij Nederland nu ABP dwingen tot het varen van een andere koers. Groot gelijk hebben ze. We zullen het initiatief tot rechtszaak nauwlettend volgen. De tijd van loze beloftes, slome veranderingen en nieuwe investeringen in fossiele bedrijven moet voorbij zijn want de tijd dat de klimaatcrisis alleen maar een stip op de horizon was, is ook voorbij. 

07 juli 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel