AVV: de democratische vakbond

Column: We voeren weer actie, en nu om langer te kunnen werken!

AVV is deze maand gestart met acties bij Transavia, en wel om langer door te kunnen werken! Sommige van onze leden zijn misschien verrast, omdat er hier acties gevoerd worden om lánger door te kunnen werken en omdat AVV te boek staat als constructieve partij. We komen er liever met praten en onderhandelen uit. Begin dit jaar organiseerde AVV de eerste staking in onze (nog korte) geschiedenis. En dan nu alweer actie, waarom?  
Hier enige uitleg: er zijn zeker grote overeenkomsten, maar verschillen zijn er ook.  

Veel overeenkomsten: om te beginnen, AVV voert deze actie bij Transavia. De staking begin dit jaar was bij KLM, maar aangezien Transavia een 100%-dochter is van KLM, is het toch diezelfde KLM directie waar we mee te maken hebben. En het is dezelfde vakbond VNV, de voormalige VKV, Vereniging KLM Vliegers, die het samen met KLM voor het zeggen heeft.  

De problematiek is grotendeels dezelfde als bij onze eerdere collectieve actie begin dit jaar: de belangen van een kleinere groep worden opgeofferd voor de belangen van een grote groep. De VNV (geleid door KLM-piloten) had eerder de voormalig Martinair piloten voor de bus gegooid, en nu doen ze dat weer met een deel van de Transavia piloten.  

Verschil is er ook:  Zo hebben we begin dit jaar bij KLM gestaakt, en nu niet. Nu roepen we onze leden bij Transavia op om niet meer te ‘bewilligen’. Bewilligen is vrijwillig extra werken in je vrije tijd tegen een extra vergoeding of extra vrije tijd. Als dat een enkele keer gebeurt zullen weinigen daar een probleem mee hebben. Bij Transavia is het echter zo, dat het hele bedrijfsmodel wel lijkt te zijn gebouwd op extra werken in je vrije tijd.  

AVV heeft meerdere redenen om deze actie uit te roepen: 

  • AVV wil meepraten aan de cao-tafel en dat wil Transavia niet. Dit terwijl er 120 van de ruim 600 vliegers bij AVV aangesloten zijn. 
  •  Onze leden willen langer doorwerken.

Dat klinkt misschien raar, omdat de meeste nieuwsberichten over actievoeren in combinatie met pensioen altijd gaan over ‘actie voor vroegpensioen’. Denk aan de grote vakbondsdemonstraties in 2004 tegen het opheffen van de VUT (Vervroegd UitTreden), of kort geleden nog voor een RVU (Regeling Vervroegd Uittreden). Even terzijde, de eenzijdige fixatie van met name de FNV op vroegpensioen, was een van de redenen voor het oprichten van AVV. In die zin wel grappig en consistent dat AVV nu actievoert voor het recht om langer door te kunnen werken. Piloten bij Transavia moeten namelijk op hun 58ste met pensioen. Er is een regeling waarbij ze langer kunnen werken, tot hun zestigste, maar dan valt het bijltje. Omdat hun pensioenregeling slecht is, vallen ze ver terug in inkomen. De simpelste manier om een hoger pensioen te krijgen, is langer doorwerken. In de luchtvaart is het echter gebruikelijk dat als iemand met pensioen gaat, iemand anders kan promoveren. Het is dus een gevoelig punt om zomaar deze leeftijd te verhogen aangezien er dan een promotie-vertraging plaatsvindt voor een andere groep vliegers. Deze vertraging is echter gering in de situatie waar Transavia zich bevindt. Er is een groot tekort aan vliegers en juist die vliegers die Transavia met pensioen stuurt zijn vaak instructeur. Bovendien is Transavia op dit moment vliegers aan het omscholen naar de nieuwe en stillere Airbus, waardoor er tijdelijk meer vliegers en vooral instructeurs nodig zijn. Als laatste is het zo dat uiteindelijk alle vliegers zullen profiteren van de hogere pensioenleeftijd. 

  • AVV-leden willen dezelfde uitkering als ze hun vliegbrevet kwijtraken (om medische redenen) als alle andere Transavia vliegers die lid zijn van de VNV. In de cao staat dat VNV-leden bevoordeeld worden, dat voordeel kan oplopen tot bijna anderhalve ton. 

Aangezien Transavia heeft aangegeven op geen van onze eisen in te gaan, blijven er weinig andere opties over dan collectieve acties. Zelfs voor een constructief ingestelde vakbond. Lezers zouden kunnen denken: ‘niet meer extra werken, wat is dat nou voor slappe actie? Dan ook echt de beuk erin’. Maar Transavia ziet het niet als slappe hap: het heeft AVV schriftelijk laten weten dat “het georkestreerd niet laten bewilligen grote schade (kan) toebrengen aan Transavia.”  

We hopen dat het niet zover komt en dat Transavia laat weten op onze eisen in te gaan. Dan kunnen we snel constructief aan tafel. 

17 december 2024

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel