Het kan niemand ontgaan zijn, dat de FNV, de grootste vakbond van Nederland, nogal met zichzelf in de knoop zit. Vrijwel alle dagbladen en socials besteden er aandacht aan.
"De FNV-werkomgeving wordt gekenmerkt door:
- Ongeoorloofde interne onderzoeken naar medewerkers
- Misbruik van vertrouwelijke informatie
- Machtsmisbruik en belangenverstrengeling zonder ingrijpen van de top.
Recent werd bekend dat de Algemeen Secretaris een heimelijk onderzoek naar werknemers heeft gedeeld met alle 102 leden van het FNV Ledenparlement. Dit nieuwe dieptepunt in de toch al lelijke serie van bestuurlijke missers, was voor de FNV medewerkers de druppel."
Nou, nou, denkt u misschien, moet de AVV-voorzitter dit wel vinden over de FNV? U zou helemaal gelijk hebben als u dit denkt, maar dit staat letterlijk op de site van de FNV zelf.
In datzelfde bericht op de website, van woensdag 12 februari, staat dat het FNV personeel gaat staken vanwege de sociale onveiligheid binnen de FNV. De eigen FNV Personeelsbond heeft geëist dat het bestuur terugtreedt.
Het lijkt erop dat de FNV tenminste twee problemen heeft. Ten eerste een onvermijdelijk probleem. Namelijk dat je als algemene vakbond die in vrijwel alle sectoren actief is, nu eenmaal veel verschillende meningen telt onder je leden. Wat voor bestuursstructuur je ook kiest, het zal voorkomen dat een deel van je leden vindt dat je als bond een zacht doetje bent geworden, terwijl een ander deel vindt dat je totaal geradicaliseerd bent. Dat is ook niet nieuw, FNV heeft in het verleden vaak met zulke situaties te maken gehad.
Het tweede is een vermijdelijk probleem, althans het was een vermijdelijk probleem. Dat is namelijk de manier waarop de statuten de bestuursstructuur regelen. Dat is een probleem dat de FNV zelf heeft gecreëerd. Voor wie het zich niet meer herinnert: FNV implodeerde zo’n beetje eind 2011 en werd in 2012 opnieuw uitgevonden, met nieuwe statuten die de FNV transparanter en democratischer zouden moeten maken.
Dat is helaas totaal mislukt. Om te beginnen kunnen zowel natuurlijke personen (mensen dus) als vakbonden lid worden van FNV. Erg transparant is dat al meteen niet. Vervolgens heeft FNV een bestuur van 17 leden en een ledenparlement van 102 leden. De statuten vermelden dat het ledenparlement in beginsel elk besluit van het bestuur aan zijn goedkeuring kan onderwerpen. Het bestuur ligt dus geheel aan de ketting bij het ledenparlement.
Dan is er ook nog een Vergadering van Afgevaardigden van Directe Sectorale Afdelingen, die ook alle bestuursbesluiten die deze afdelingen betreffen, aan hun goedkeuring kan onderwerpen. Het bestuur ligt dus aan een tweede kettinkje.
Dan is er nog een raad van toezicht die als taak heeft toezicht te houden op het bestuur.
Kortom; het bestuur gaat over alles, maar gaat tegelijk over niets. Je kunt je afvragen of het FNV bestuur statutair gezien überhaupt wel zelf een besluit kan nemen, wat voor besluit dan ook.
Na bestudering van de FNV statuten begrijp ik wel waarom het bestuur niet is teruggetreden ondanks de oproep van de eigen personeelsbond daartoe. Want waarschijnlijk gaat het FNV bestuur niet over het eigen terugtreden…..
Martin Pikaart, voorzitter AVV