AVV: de democratische vakbond

Waarom die afkorting AVV? Dat is toch verwarrend?

Iedereen die een beetje thuis is in de wereld van vakbonden en CAO's weet dat AVV een verwarrende naam heeft voor een vakbond. AVV staat namelijk ook voor algemeen verbindend verklaren. 

Algemeen verbindend verklaren gebeurt als er een cao is afgesloten tussen werkgevers- en werknemersorganisaties in een sector, die vervolgens verplicht wordt gesteld voor alle bedrijven die in die sector vallen, dus ook bedrijven of werknemers die niet lid zijn van een van de organisaties die de CAO afsloten. Op zich een goed principe om concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan in een sector, maar er zijn ook nadelen. Maatwerk is niet mogelijk, en soms worden bedrijven verplicht mee te doen met een CAO terwijl ze niet passen bij die sector.

Een bevriende ambtenaar was eens aan het meedenken met onze plannen, bedacht toen dat we een alternatief voor de bestaande vakbonden aan het worden waren, en kreeg toen een lampje boven zijn hoofd: Alternatief voor Vakbond, AVV. Te grappig. Gingen we doen. Bij de notaris die onze statuten opstelde was dat ook geen probleem. Sindsdien zijn wij AVV met hoofdletters en gaat algemeen verbindend verklaren met kleine letters. 

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel