AVV: de democratische vakbond

Kwartiertje onbetaald werken na werktijd, gebeurt jou dat weleens?

Fashion; Sport & LifestyleRetail non-foodSamenwerkende Winkels en KetensTuincentraVereniging van Grootwinkelbedrijven in TextielWonen

Sommige werknemers werken structureel na hun werktijd onbetaald een kwartier of half uur langer door. Dat bleek deze zomer bij supermarktmedewerkers. Moet jij van je baas na werktijd nog een kwartier langer onbetaald doorwerken? Hier zijn regels voor, die staan in de cao Retail non-food.

                                                                                                           de tekst gaat verder onder de afbeelding

Wanneer je werkgever je verplicht om aanwezig te zijn op het werk, is dit werktijd. Dat staat in artikel 4.2 van de cao Retail non-food. En werktijd is betaalde tijd. Gaat de winkel dus dicht om 18.00 uur en moet je daarna nog werk doen, bijvoorbeeld filiaalborden binnenhalen, opruimen of de kassa sluiten, dan is dit werktijd en dus betaalde tijd.

Maar… het kan natuurlijk gebeuren dat het werk iets uitloopt. Als dit heel af en toe is en niet meer dan vijf of tien minuten, dan kan dat onbetaald zijn. Dit is incidenteel en beperkt. De meeste medewerkers zullen dat niet zo erg vinden. Maar een structureel uitwerkkwartier (of half uur) is niet incidenteel. En niet betaald krijgen voor die werktijd is in strijd met de cao.

Hoe is dit bij jou op het werk? Word je altijd netjes betaald voor je aanwezigheid of niet? Laat het ons weten, we kunnen je ondersteunen dit bespreekbaar te maken bij je werkgever.

Heb je hulp nodig?

Heb je een andere vraag? Dan kun je terecht bij de helpdesk retail non-food van AVV.
Wil je weten welke rechten je nog meer hebt? Of vind je dat er wel iets verbeterd kan worden? Stuur een mailtje en vertel ons wat jij belangrijk vindt.

Deze informatie geldt voor jou wanneer je als werknemer onder de cao retail non-food 2018-2020 valt. Weet je niet onder welke cao jij valt, vraag het je werkgever.

15 november 2018

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel