AVV: de democratische vakbond

Heb jij gestemd?

Xenos

Van donderdag 1 september tot en met woensdag 4 september konden medewerkers van Xenos stemmen over de afspraken voor een nieuwe cao. AVV heeft samen met CNV Vakmensen, De Unie en de directie van Xenos BV afspraken gemaakt voor de overgang van Xenos bij de cao Retail non-food. Deze afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst.

Hieronder staan de belangrijkste afspraken die we hebben gemaakt.

de tekst gaat door onder de afbeelding

Dit zijn de belangrijkste afspraken op hoofdpunten die we hebben gemaakt.

 1. Looptijd
  De looptijd van de cao Retail non-food is tot en met 31 december 2020. De aansluiting zal ingaan per 9 september 2019.
 2. Meer loon en perspectief
  Concreet betekent dat voor werknemers van Xenos dat de lonen per 1 januari 2020 en per 1 juli 2020 jaar stijgen met de gemiddelde loonstijging, en dat ze weer stappen kunnen groeien in het loongebouw. Sinds 2012 was er namelijk geen cao meer voor Xenos en bleven veel werknemers stilstaan met hun loon en functie.
 3. Een opleidingspotje
  Werknemers krijgen een persoonlijk opleidingspotje, dat naar eigen inzicht is te gebruiken voor een cursus.
 4. Seniorenregeling
  Er komt een seniorenregeling: oudere werknemers mogen minder werken terwijl ze hetzelfde pensioen blijven opbouwen.
 5. Minder toeslag
  Een nadeel is de verlaging van de toeslag voor zaterdag, zondag en (koop)avonden. Huidige werknemers worden hiervoor - onder voorwaarden - gecompenseerd. Nieuwe medewerkers die na 9 september in dienst komen, hebben minder toeslag.
 6. Meer grip op je agenda
  Een voordeel is dat je mag aangeven op welke dagen je nooit wil worden ingeroosterd. Werk je minder dan gemiddeld 20 uur per week dan mag je twee dagen per week aanwijzen als altijd vrij. Werk je 20 uur of meer per week, dan mag je één dag aanwijzen waarop je niet wil werken.
 7. Loontabellen
  Hieronder zie je de loontabellen die nu gelden. Per 1 januari 2020 worden deze nog verhoogd met de afgesproken stijging. Daarin kun je opzoeken wat je ongeveer gaat verdienen per 1 januari 2020. Je wordt ingedeeld in de salarisschaal die hoort bij je functie. Je salaris wordt ingepast op hetzelfde of naasthogere bedrag in de tabel. Voor 90 procent van de medewerkers wordt het toekomstperspectief in salaris beter. Voor 10 procent blijft het gelijk. Voor voorbeelden kijk naar de veelgestelde vragen en antwoorden.
 8. Stem zelf
  Werknemers mogen stemmen of ze deze cao willen of niet. De stemming is ruim een maand geopend, tot en met woensdag 4 september.

Loontabellen

Wanneer Xenos zich aansluit bij de cao Retail non-food, worden alle medewerkers per 1 januari 2020 ingeschaald in de loontabellen Mode, Wooninrichting, Juweliers en Parfumerieën. Hieronder zie je de loontabellen die nu gelden.

Iedereen mocht stemmen

Iedereen die werkzaam is voor Xenos mocht stemmen over de gemaakte afspraken. Je kon voor, tegen of neutraal stemmen. AVV tekent de cao alleen als de meerderheid van de voor- en tegenstemmers vóór stemt.

Onafhankelijk onderzoeksbureau voert de stemming uit

AVV laat alle stemmingen uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Labyrinth.
Om stemfraude te voorkomen is het noodzakelijk dat je je (opnieuw) registreert in ons cao-panel. Er zijn geen kosten of verplichtingen verbonden aan het cao-panel. Je gegevens worden alleen gebruikt om jouw mening te vragen over onderwerpen rond jouw cao.
De stemming is anoniem voor AVV, maar niet voor Labyrinth. Labyrinth gebruikt de e-mailadressen om te controleren op fraude. Tegen fraude wordt opgetreden.

Vragen?

Heb je een vraag over de gemaakte afspraken in het onderhandelaarsakkoord? Kijk of jouw vraag en antwoord al tussen de veelgestelde vragen staat.
Heb je nu al een vraag mail dan je vraag naar AVV. We doen ons best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Meer lezen

Wil je de nieuwe afspraken vergelijken met de oude afspraken? Dat kan met behulp van de tekst van de cao GEBRA 2011-2012.

Wil je weten hoe AVV te werk gaat om een cao te sluiten?

Vragen over de stemming bij AVV? Bekijk hier of je antwoord bij de veelgestelde vragen en antwoorden over stemmen bij AVV staat. Je kunt ook de animatie kijken over de achterbanraadpleging bij AVV.

De cao Retail non-food is een raamcao. Bekijk de animatie waarin we uitleggen wat een raamcao is.

05 september 2019

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel