AVV: de democratische vakbond

Jarenlang karige cao - Tijd voor een nieuwe vakbond

Ricardo

AVV is sinds kort actief bij Ricardo. Ricardo is een adviesbedrijf gespecialiseerd in de spoorwegindustrie: van vervoer per spoor, rollend materieel, de infrastructuur en de interactie daartussen. De Ricardo-medewerkers adviseren spoor- en treinbouwers en grote vervoersbedrijven. Er werken bijna 180 mensen bij Ricardo in Utrecht.

Loonstijging onder inflatie, ondanks winst
Medewerkers van Ricardo hebben begin 2019 AVV benaderd om namens hen de onderhandelingen voor de nieuwe cao te doen. Ze waren ontevreden over de geringe loonstijging die ze via de cao kregen, ondanks het feit dat bij Ricardo Nederland winst wordt gemaakt. Met het huidige cao-voorstel van de werkgever leveren werknemers zelfs in: de loonstijging uit de cao blijft onder het inflatieniveau.

Dan doen we het zelf wel
Na vele jaren met hoge winst waarin de salarisontwikkeling de inflatie niet en soms nauwelijks bijhield groeide de behoefte betrokken te zijn bij de CAO onderhandelingen. Veel werknemers voelen zich echter niet niet thuis bij de traditionele bonden, die alleen met de eigen leden communiceerden maar wel voor alle werknemers beslissen. Via internet vonden ze AVV, de vakbond die zowel leden als niet-leden betrekt bij de cao. De werknemers die AVV benaderden hebben collega's opgeroepen om lid van AVV te worden en een plek aan de onderhandelingstafel te eisen. Nu is AVV de grootse bond is binnen Ricardo.

Onderhandelen zonder ruimte
In het laatste kwartaal van 2019 zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao gestart. Ondanks constructieve voorstellen van de AVV-leden bij Ricardo bleef de inzet van de werkgever hetzelfde. Vanuit het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk kwam er niet meer ruimte dan 2% loonstijging. In feite had onderhandelen geen zin, omdat het hoofdkantoor al had bepaald wat de Nederlandse werknemers er bij kregen. Die 2% is onder het inflatieniveau van 2,6% en ver beneden de eis van 5% van de vakbonden. De stemming over deze cao loopt tot 23 januari 2020.

Angelsaksisch model past niet in Nederland
De verhouding arbeid-kapitaal is scheef bij Ricardo. Te veel geld gaat naar de aandeelhouders, te weinig naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de goede winst: de werknemers. Het angalsakisch model, waar de aandeelhouder domineert, werkt niet in Nederland. In Nederland willen we dat werknemers en werkgevers in gezamenlijkheid de verdeling van de lusten en lasten bepalen.

Waardeer het menselijk kapitaal
Uiteindelijk schieten het management en de aandeelhouders zichzelf hiermee in de voet. Als je als medewerker niet beloond wordt voor je inspanningen ga je wat anders doen, of neemt de motivatie af. Ricardo Nederland is een bedrijf dat drijft op haar menselijk kapitaal. Als dat niet wordt gekoesterd doe je aan kapitaalvernietiging. Door verloop is het aantal werknemers teruggelopen van ruim 200 naar 180. De leden van AVV bij Ricardo hebben hart voor de zaak, werken er graag, en blijven strijden voor meer waardering.

Het eindbod voor de cao van de directie is in feite gedicteerd door de aandeelhouder en lag daarmee al voor de cao-besprekingen vast. Daarmee wordt het personeel niet serieus genomen als gesprekspartner.

15 januari 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel