AVV: de democratische vakbond

Download hier je voorbeeldbrieven

Informatie voor oud-werknemers Primark

Voorbeeldbrief 1: maak je claim kenbaar

Met deze brief laat je Primark weten dat je een claim hebt en dat je een nabetaling wilt krijgen van je loon. Ook is het zo dat je claim verjaart naar vijf jaar. Je kunt daarom maar maximaal voor vijf jaar terug een claim indienen. Elke maand verjaart het recht op een nabetaling van je loon van vijf jaar geleden. Met deze brief zorg je dat je de verjaring stopt ('stuiting' van de verjaring voor de toekomst). 

Voorbeeldbrief 2: reactie op een bericht van Primark

Deze voorbeeldbrief is voor mensen die hun claim al eerder kenbaar hebben gemaakt bij Primark, maar geen onderliggende berekening of gegevens hebben gekregen bij het voorstel vanuit Primark. Met deze brief maak je duidelijk welke aanvullende gegevens je van hen verwacht. Door je eerste brief die je al hebt gestuurd, heb je officieel de verjaring van je claim al 'gestuit' (ook al staat dat er waarschijnlijk niet precies zo in). Dat hoeft daarom niet meer in deze brief te staan. 

Voorbeeldbrief 3: geen vaste toeslagen, wel maandelijks een toeslagbedrag

Er is een derde voorbeeldbrief voor oud-medewerkers die wel recht hadden op toeslagen, maar niet vanwege vaste dagen/werktijden. Het gaat hier voornamelijk om medewerkers die als manager hebben gewerkt. Mocht dit op jou van toepassing zijn, neem dan even contact op met de helpdesk. Afhankelijk van de afspraken in je arbeidsovereenkomst kun je hier wel/niet gebruik van maken.  

Voorbeeldbrief 4: stukken en gegevens opvragen

Deze brief kun je gebruiken als het niet lukt om gegevens en stukken te krijgen van Primark om je loonvordering te controleren. 

26 februari 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel