AVV: de democratische vakbond

De kraamzorg is in gevaar

Kraamzorg

Vakbonden verstuurden brandbrief naar minister Kuipers.

Er zijn te weinig kraamverzorgenden in Nederland.  Er staan momenteel 1.000 vacatures uit die niet opgevuld worden (momenteel werken er nog geen 8.000 kraamverzorgenden in loondienst). De instroom van nieuwe kraamverzorgenden is minimaal, recent opgeleid personeel vertrekt naar andere sectoren en de uitstroom is groter dan de instroom. Met als gevolg steeds grotere personeelstekorten. Vakbonden krijgen letterlijk van leden te horen “mijn zoon werkt in de supermarkt, hij verdient meer dan ik terwijl ik dit werk al jaren doe en constant moet bijscholen”. Kraamverzorgenden kunnen geen vakantie opnemen en het aantal overuren loopt steeds verder op. De werkdruk is enorm groot en het ziekteverzuim ligt nu op 10%. AVV heeft deze problemen al vaker aangegeven aan werkgevers en heeft nu, samen met andere bonden, ook aan de bel getrokken bij minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Want als er nu niets gebeurt dan is er straks geen kraamzorg meer beschikbaar voor veel nieuwe ouders.

In de brandbrief vragen we de minister om een structurele oplossing op korte termijn. We willen dat de minister het voortouw neemt om een oplossing te vinden voor het personeelstekort. Dat kan volgens ons alleen door het beroep weer aantrekkelijk te maken door onder andere het verhogen van de salarissen en het verminderen van de werkdruk. De hele brief kan je hier lezen.

Heb je ideeën over de brief, wil je praten over je eigen ervaringen binnen de kraamzorg die hierboven nog niet gemeld zijn of iets anders? Bestuurder René Koorn kan je bereiken op rkoorn@avv.nu

 

René Koorn AVV | de democratische vakbond
22 december 2023

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel