AVV: de democratische vakbond

Aanpassing Individueel OpleidingsBudget (IOB)

Retail non-food

Per 1 april 2024 vindt er een aanpassing plaats in de cao. Het betreft een aanpassing in het IOB.

Tot en met 31 maart 2024 moesten werkgevers het maandelijkse IOB budget (van €12,50 per rechthebbende werknemer) afstorten aan de Leerrekening. Vanaf 1 april is die verplichting vervallen. Dat wil zeggen dat werkgevers dat budget niet meer hoeven af te storten naar de Leerrekening.

Wat niet verandert, is dat een rechthebbende werknemer (dat wil zeggen minstens 16 uur per week werkzaam, minstens één jaar in dienst op 31 december eraan voorafgaand), recht heeft op een individueel opleidingsbudget van €150 per jaar. Meer informatie over de voorwaarden kan je lezen in artikel 15 van de cao. 

Het budget dat bij de Leerrekening is opgebouwd, blijft daar voorlopig staan. Vanaf 1 april 2024 bouwt een werknemer het IOB op rechtstreeks bij de werkgever.

Hoe het praktisch moet gaan, is nog niet helemaal duidelijk. Als je een opleiding doet en je budget op de Leerrekening is afdoende, kun je gewoon de opleiding volgen uit dat budget. Als je een opleiding doet en je budget op de Leerrekening is niet afdoende, moet je kijken of je budget op de Leerrekening plus je bij je werkgever opgebouwde budget (vanaf 1 april 2024) samen voldoende is. Als dat zo is, kun je de opleiding gewoon doen: de Opleider stuurt dan een factuur naar Leerrekening en eentje naar de werkgever.

De informatie op de website van werkindewinkel (klik hier) is nog niet ge-update.

De informatie op de website van inretail (klik hier) bevat iets meer detail.

Sociale partners spreken begin april verder over de praktische aspecten. Zodra er meer duidelijkheid over is, zetten we dat hier op de site.

29 maart 2024

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel