Transavia
Vakbond AVV heeft in het conflict met Transavia, laten weten de acties langer voort te zetten. Oorspronkelijk liepen de acties tot en met 10 januari. Transavia heeft AVV herhaaldelijk laten weten dat het veel schade oploopt door de acties. Met name kunnen er door de acties van AVV minder piloten voor het zomerseizoen opgeleid worden dan dat er nodig zijn om de vluchten te bemensen.
Een van de eisen van AVV houdt in, dat Transavia in de cao dezelfde verzekerde regeling bij brevetverlies aan AVV-leden (geen VNV-leden) aanbiedt als zij in de cao aan leden van de concurrerende vakbond VNV aanbiedt. In eerste instantie liet Transavia weten bereid te zijn de regeling te herzien, en voor het eind van het jaar daarover uitsluitsel te geven.
Transavia heeft echter op 31 december aan haar werknemers laten weten dat zij de minder gunstige regeling voor niet-VNV-leden in stand houdt. Transavia heeft geen uitleg gegeven voor het in standhouden van dit verschil, dat op kan lopen tot €140.000.
Het is duidelijk dat Transavia hiermee bewust de vakbond VNV voortrekt boven andere bonden zoals AVV. AVV heeft veel reacties gehad van piloten die nu nog VNV-lid zijn maar die aangeven direct over te stappen naar AVV zodra ze dan dezelfde brevetverliesverzekering krijgen van Transavia.
Martin Pikaart, voorzitter AVV: “Het is onbegrijpelijk waarom Transavia zo veel belang hecht aan het in stand houden van de monopolie-positie voor de VNV. Niemand binnen Transavia wil daarop antwoord geven, het hoofd HR niet, de CEO niet, de Raad van Toezicht geeft evenmin thuis. Het is uiterst ongebruikelijk dat bedrijven zo graag uitsluitend met één vakbond willen praten. Dan speelt er meestal een van twee zaken: ofwel de vakbond in kwestie is het bedrijf altijd ter wille, ofwel de vakbond heeft zoveel macht in het bedrijf, dat niet meer de directie aan het roer zit maar de vakbond. Beide situaties lijken me ongezond.”
Overigens speelt hetzelfde bij KLM: ook in de cao voor KLM passagepiloten staat een dergelijke clausule, die in de praktijk een monopolie voor de VNV oplevert.